Вторник, 21.05.2024, 19:49
Приветствую Вас, Гость
Главная » 2013 » Июль » 10 » За якою ставкою оподатковується продаж рухомого майна, а саме легкового автомобіля у 2013 році?
16:07
За якою ставкою оподатковується продаж рухомого майна, а саме легкового автомобіля у 2013 році?

Відповідно до п. 173.1 ст. 173 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VІ ( далі Кодекс) дохід платника податку від продажу ( обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного року оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ст. цього Кодексу.

       Дохід від продажу ( обміну) об’єкта рухомого майна ( крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів ) визначається  виходячи  з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу ( міни ) але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

       При цьому дохід від продажу ( обміну ) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу ( міни ), але не нижче середньо ринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом ( за вибором платника податку ).

       Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України ( для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

        Згідно з п. 173.2 ст. 173 Кодексу як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником податку від продажу ( обміну ) протягом звітного ( податкового ) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

        Дохід, отриманий платником податку від продажу ( обміну) протягом звітного ( податкового ) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу.

        Таким чином, починаючи з 01.01.13 не оподатковується дохід, отриманий  платником податку від продажу  ( обміну ) одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля  протягом звітного ( податкового ) року. Кожний наступний продаж рухомого майна протягом звітного ( податкового ) року оподатковуватиметься за ставкою 5 відсотків.

 

 

                                                      ДПІ у Слов’яносербському районі

ГУ Міндоходів у Луганській області

Просмотров: 468 | Добавил: Алена | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: